Támogatás

Háború dúl a Twitter és Donald Trump között

Az amerikai elnök azt állította, hogy “ha levélben szavaznak az amerikaiak, a választások el lesznek csalva.” A Twitter erre berágott, majd az ominózus bejegyzések mellé egy kék feliratot mellékelt, miszerint “nézzenek utána a tényeknek a levélben szavazással kapcsolatban”. Készül a botrány, Trump harap, a Twitter pedig lehet, hogy most rossz fát tett a tűzre.

“A Twitter megmutatta, hogy minden, amit mondunk róluk (és a társaikról) igaz. Nagy tettek következnek” – reflektált az Egyesült Államok elnöke, aki ma hatásosan vágott vissza a közösségi oldalnak.

Jack Dorsey, a platform vezérigazgatója és Donald Trump teljesen mást gondolnak a világról, azonban egymásra vannak utalva. A Twitter öt éve megtorpant, sem innovatív fejlesztéseket, sem növekedést nem tud elérni, Trump pedig azért itt kommunikál, mert (eddig) cenzúra nélkül éri el a szavazóit. A közösségi médiának ereje van, gyakorlatilag HIVATALOS sajtóközleményeket tesz közzé a Fehér Ház, illetve az elnök itt fenyegette meg Iránt is. Történelmi, minden szempontból.

De úgy néz ki ebben az igen komoly kiberháborúban Trump áll nyerésre, ugyanis volt egy nyerőkártyája. A pár napja emlegetett 230. paragrafus, ami már a ’90 -es évek óta ott pihen az elnöki fiókban, a lényege pedig, hogy a közösségi oldalak felelősségre vonhatóan a felhasználók által közzétett tartalmakért. Ez talán nem is kell mondjuk mennyi plusz pénzt, energiaforrást igényel majd, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy hamarosan minden tartalom csak moderátori jóváhagyást követően jelenhet meg, ami viszont azt jelenti, hogy minden lelassulhat. A másik véglet, hogy sokkal szigorúbb szabályozásokat vezethet be a YouTube, Twitter, Facebook és a hozzá köthető Instagram is.

Az amerikai kommunikációs törvény értelmében a techcégek eddig széles körű védelmet élveztek az oldalaikon a felhasználók által közzétett tartalmakra nézve, de az új rendelet most arra készteti az amerikai távközlési (FCC) és kereskedelmi (FTC) bizottságot, hogy újraértelmezzék a törvényt, és jogi lehetőséget biztosítsanak a felhasználóknak a kéretlen tartalmak jelentésére. – fogalmazta meg egész pontosan a Qubit.hu

Zuckerberg is elmondta a véleményét

Természetesen Zuckerberg kiállt a Trump által elképzelt szólásszabadság mellett és nem tartotta helyesnek a Twitter helyreigazításait az elnök posztjainál, viszont határozottan kiállt amellett, hogy a törvény egy őrültség, mert nem lehet egy közösségi oldalt felelősségre vonni több millió ember több milliárd szaváért.

Kapcsolódó:

Hogy miért kell a Twitternek és a Facebooknak mindig elérhetőnek lennie?

Egy olyan korban élünk, ahol Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke a Twitteren jelenti be, hogy amennyiben Irán tovább feszíti a húrt, több célpontra is megsemmisítő csapást mérnek, majd az iráni elnök erre ugyanott válaszol. Erős, ahhoz képest, hogy a Twitter egy SMS-alapú közösségi üzenőfalként kezdte.

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!