A sajt és sonka egyvelege tette népszerúvé világszerte a croque monsieur-t (ejtsd: krok möszijő), melyben az a jó, hogy magyaros ízeket is csempészhetsz bele, hisz teljes mértékben ízlésed szerint formálható, amellett, hogy az alapjait meghagyod.
Az egyik még kedveltebb és extra formája az, amikor croque madame -t készítünk belőle, azaz a tetejére kap egy tükörtojást, de van vegán kivitelben is, ez a croque mademoiselle, amiben nincs sonka. Bár utóbbi sem rossz, mi a sonkás verziót részesítjük előnyben.
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 1 kávéskanál liszt
- 5 deci tej
- egy kevés mustár
- só, bors, szerecsendió
- 8 szelet toast kenyér
- 8 szelet sonka
- 7-8 deka Gruyere sajt
Az elkészítés 3 főbb lépésre osztható:
- A szósz elkészítése az első lépés: egy kis lábosba mehet a vaj és a liszt, amit elkeverünk, majd a hozzáadott tejet, a mustárt és a fűszereket folyamatos keverések mellett sűrítsük be. Ezek után leveheted a tűzről és elkevered benne a tojássárgáját.
- A mártást hagyhatod kihűlni, de amíg a szendvicsedet összerakod, úgyis megtörténik. Szóval, a kenyérszeleteket megvajazod mindkét oldalán, egy-egy szelet sonka és egy-egy szelet sajt után mehet is a szósz, amit elkészítettél.
- A szendvicseket helyezd egy serpenyőbe és pirítsd meg, majd fogyaszd el. Hogy reggel még kevesebb ideig tartson, előtte nap bekészítheted a hűtőbe a szószt, esetleg egy nagyobb adagot is elrakhatsz, hogy következő alkalomra is jó legyen.
Kínai erőleves az erős magyar gyomornak:
A vietnámi erőlevest az európai gyomor is beveszi – íme a recept, amit azonnal ments el magadnak!
Nem csak a hagyományos vietnámi ebéd/reggeli része, hanem az olaszok is szeretik, méghozzá akkor, mikor valamivel helyettesíteni kéne a pizzát. Akkor biztosan jó lesz ez nekünk, magyaroknak is! Azért erőleves, mert a teljes immunrendszered erőre kap tőle. A friss koriander jó a gyomor számára, a C-vitamin segíti a megfázás elleni küzdelemben (megelőzésre!)
(Borító: Jonathan Pielmayer | Receptötlet: Roadster.hu)