Támogatás

A technológiai megapolisz forradalmi lépésre szánta el magát

San Francisco -ról van szó. Ott sem minden hibátlan…

Nagyon sok startup kapott helyet a városban, de ennek vannak hátulütői. A nem IT -s munkából megélni egyre nehezebb, a fiatal startup tulajdonosok közti verseny nagyon éles, a város szegényebb lakosai körében pedig egyre nagyobb a feszültség. Az alapvető probléma az, hogy az IT cégek jelenléte az egekbe emelte az ingatlanárakat, ezzel együtt pedig az internet előfizetések is iszonyatosan drágák. A szegényebb sorsú lakosok például nem is férnek hozzá rendes internethez.

San Francisco városvezetése hatalmas beruházásba kezdett, ez pedig ami olyan dolgok első lépcsőfokát jelentik, mint a net demokratizálása. Mindenki számára elérhető áron optikai szálas technológia kiépítésén dolgoznak, ami megfelelő sebességet biztosít. A világunk elengedhetetlen eszköze az internet, gyakorlatilag olyan alapvető szükségletek fejlesztéséhez, mint az egészségügy és az oktatás.

Korábban ezen a téren nagyot bukott a Google és az Earthlink közös projektje is, meg még jónéhány ami az elmúlt tíz évben a “mindenki számára elérhető internetet” küldetést tűzte ki céljául. San Francisco városvezetése tanulva a hibákból, a CTC Technology & Energy közreműködésével tökéletes tervet eszelt ki egy PPP-beruházáshoz ( (public-private partnership). A lényege:

San Francisco közművesíti az internetes hálózatot!

Minden egyes háztartásba bekötik a szélessávú netet, és konkrétan az egész hálózat tulajdonosa maga az önkormányzat lesz. Ezt lízingelhetik majd kisebb szolgáltató cégek. Persze ez így önmagában sem jelent megoldást a szegény lakosoknak, de erre is van fasza megoldás: internet előfizetési támogatást biztosítanak minden rászoruló városlakónak. A teljes beruházás nagyjából másfél milliárd dollárra rúg.

Internettel úgysem számoltak még fel társadalmi problémákat, épp itt az ideje. San Francisco lehet az első.

(X) Egyszer úgyis eljutunk San Franciscoba! Velünk jönnél?

Még egy jó hír:

A világ hamarosan sokkal jobb hely lesz, végre vakcinát szállítottak drónnal! ” SzevaszFaszi.hu

Mi hiszünk benne, hogy a világunk hamarosan egy sokkal szebb hely lesz. Az UNICEF vakcinát juttatott drónnal egy távoli szigetre, amit ott a helyiek használtak is egy újszülött csecsemőnél. Az ilyen cikkeket megírni öröm, és az ilyen események miatt érdemes felkelni reggel. Most ezt érezzük.

(Fotók és borító: Unsplash)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!