Hirdetés ▼

Támogatás

Ha már azt se tudod mi van, akkor most tegyél kicsit félre mindent!

Ez a koronavírus-téma teljesen az őrületbe kergeti az embereket! Esztelen vásárlás, hiányos vagy kitérő kormányzati kommunikáció, szándékosan provokáló ellenzéki sajtó, álhírekkel seftelő csaló oldalak akiknek a reklámbevétel mindent felülír, pánikoló lakosok, unatkozó mémgyárosok, home office, távoktatás, rettegés…

Ez jellemzi mostanában a mindennapjainkat. Ebbe szó szerint bele lehet őrülni, a bizonytalanság szorongáshoz vezet. A pánikbetegek, szorongásos tünetekkel élők, prszichiátriai kezelés alatt állók, alkoholproblémával küzdők pedig olyan mélységekbe mehetnek ennyi félinformáció, dezinformáció és riogatás láttán, hogy az súlyos társadalmi következményekkel is járhat. Még egy egészséges, mentálisan kiegyensúlyozott embernek is teher. A gyárak részleges vagy teljes bezárása, az digitális távoktatás miatt kényszer szabadságra ítélt kisgyermekes szülők, illetve az otthoni vagy kórházi karantén minden magyar család számára anyagi nehézségekkel jár, és még azok is érezni fogják, akiknek megtakarításaik vannak. Tulajdonképpen megértjük a pánikot, de a legrosszabb, hogy mi egymást is folyamatosan hergeljük.

EZ ÍGY NEM JÓ!

Az lenne a helyes, ha mindenki limitálná az információt, az volna a legjobb, ha a Facebookon a több száz ismerősünknek nem az üres polcokat fotózgatnánk, hanem pozitív, reménykeltő, vagy éppen informáló dolgokat osztanánk meg, aminek valóban hasznát vesszük. A legrosszabb amit tehetünk, hogy hergeljük az embereket. De amellett, hogy oda figyelünk egymásra (mert odafigyelünk, igaz?) fontos, hogy saját magunkkal is törődjünk. (Az alábbi 4 pontot az Indextől vettük át)

  • tartsunk szünetet a járványról szóló hírek fogyasztásában, illetve a közösségi média használatában;
  • tartsuk karban a testünket megfelelő étkezéssel, mozgással, elegendő alvással és az alkohol és egyéb drogok elkerülésével;
  • hagyjunk magunknak időt a lazításra, foglalkozzunk olyasmivel, amit szeretünk csinálni;
  • beszélgessünk másokkal a kialakult helyzetről, osszuk meg az érzéseinket és az aggodalmainkat olyanokkal, akikben megbízunk.

Hogy segít a SzevaszFaszi?

Való igaz, és nagyon sajnáljuk, hogy az elmúlt időszakban kicsit többet foglalkoztunk a témával, viszont ha végigtekeritek a koronavírusos cikkeinket láthatjátok, hogy főleg tippek és sporttal kapcsolatos hírekről szóltak ezek. Szerettünk volna távol maradni attól a temérdek politikai okfejtéstől, amivel tovább stresszelnénk és hergelnénk az embereket, valamint szerettünk volna emellett információval is szolgálni. mármint építő jellegű információval. Szerintünk ezidáig nagyon jól tartottuk magunkat.

Mit akarunk kihozni ebből az egészből?

A cikk főleg azért íródott, mert összegyűjtöttünk néhány olyan videót, amik nem álhírekre és dezinformációkra támaszkodnak, hanem próbálnak hiteles tájékoztatás nyújtani, amolyan kötelességtudatból, illetve próbálnak rávilágítani, hogy ez itt még nem a világ vége, mindössze #figyeljünkegymásra, és ha teheted, akkor persze #maradjotthon.

Dajka László

Laci videóiból megtudjuk, hogy annyira nem szar a helyzet (legalábbis nem mindenhol!) mint amennyire azt a média tálalja, sokszor önös érdekből. Akik most az utakon vannak, nemzetközi sofőrök lehetőség szerint az utakon is maradnak, úgyhogy az áruellátás folyamatos, mint mondja, az eszetlen WC-papír felvásárlás a legfeleslegesebb dolog, mert ezzel csak azt érjük el, hogy másoknak nem jut. Nem azért nem jut, mert nincs, hanem mert a jelentős mértékű fogyasztás növekedés (ami valójában csak raktározás) miatt idő előtt leürül a polc.

Magyarósi Csaba

A kedvenc YouTuberünkről (létezik ilyen megnevezés?) nagyon sokat írtunk már, egyszerűen imádjuk azt az életszemléletet aminek az eddigi összes sikerét köszönheti. Az alábbi videóban a koronavírussal kapcsolatban oszt meg néhány gondolatot, leginkább azért érvel, hogy törekedjünk a vírus lassítására, összefogással, odafigyeléssel, tudatossággal, hogy az ellátórendszer ne omoljon össze a lábunk alatt. Informatív videó, egyenesen tőle:

Lengyel Sándor

Aki már találkozott vele a YouTubeon, annak nem lesz szokatlan az alábbi videója. Sándor egy nagyon szigorú, tudatos életmóddal élő fickó, aki a koronavírussal kapcsolatban olyan kérdéseket boncolgat, hogy vajon ebből tanulunk-e valamit, hogy a jövőben ennél még sikeresebben védekezzünk? Miért kétséges, hogy azok az emberek akik a hétköznapokban sem figyelnek oda az alapvető higiéniára, majd most betartják azt? Miért nem elegendőek a jelenlegi intézkedések? Miért nem marad mindenki a seggén? Miért működik még, ami működik? Hogy lehet ennél sokkal hatékonyabban megfékezni a vírust? Ezekről is beszélni kell. Nem orvos és nem virológus, csupán saját gondolatait osztja meg, a saját józan eszére támaszkodva.

Az olaszok így csinálják ezt az otthomaradást:

#otthonmaradok – az olaszok nem estek kétségbe!

Az olaszok nem hagyták cserben egymást, csupán most máshogy kommunikálnak. Az #otthonmaradok, vagyis olaszul #iorestoacasa egyáltalán nem zavarja őket, vagy ha zavarja is, megpróbálják lazán venni. A művészek, fotósok, írók most igazán ki tudnak teljesedni, a többiek pedig társasoznak, sokat olvasnak, filmet néznek, egymással foglalkoznak, várják, hogy vége legyen ennek az egésznek, és újra megölelhessék a szomszédaikat.

(Borító: Free To Use Sounds/Unsplash)

⬇ Oszd meg a barátaiddal is!


Kapcsolódó cikkeink ▼